>

Molen "De Wester"


Het dorp Driehuizen vierde in november 2015 het 450 jarig bestaan.

Maar hoe oud is molen De Wester bij Driehuizen eigenlijk? In oude archieven wordt de molen al in 1653 genoemd. 

Dan is de molen dat jaar dus minstens 362 jaar oud, een respectabele leeftijd. Ouderdom komt met gebreken is een bekend gezegde. In de loop ter tijd heeft de eens zo trotse molen de wieken verloren, is de vijzel vergaan en de molen gehalveerd. 

Maar toch, het is nog altijd de Driehuizer molen “de Wester”. 



Molen de Wester 1.3 WM-3Hzn

Waar zijn  de wieken gebleven?

Het is 1923 en die nacht steekt er een geweldige storm op. 

 Het water op de Lei gaat wild te keer, de koeien in het stalletje zijn onrustig en loeien van angst. De Noordwester stormwind krijgt een orkaankracht en de Wester schudt en kraakt om er bang van te worden. En dan gebeurt het, in één ruk vliegt een deel van de kap met wieken en al richting de Lei. De molenaar zoekt nog weken op het meer maar vindt niets van de wieken terug. En dat  terwijl het meer toch niet zo heel diep is. Liggen de wieken in 2015 nog altijd diep in de bagger gezonken ergens in de Lei? De bovenkap wordt na de storm zo goed en zo kwaad als het gaat hersteld, maar de wieken blijven eraf.

Een gehalveerde molen is altijd nog beter dan geen molen

In 1936 wonen de broers Jaap en Jan Koning in de molen. Zij hebben  genoeg van  het vele onderhoud aan die kap zonder wieken. “Van dat bovenstuk heb je niks dan last” vinden ze. Zonder overleg met het polderbestuur  besluiten ze op een dag om de molen doormidden te zagen. Terwijl de broers daarmee bezig zijn en de halve kap inmiddels al op het erf ligt, verschijnt plotseling veldwachter Waterdrinker. Hij sommeert de broers  onmiddellijk met het slopen en zagen te stoppen. Dat gaat zomaar niet! De 2 broers  moeten eerst een sloopvergunning aanvragen, ook al slopen zij niet de hele maar slechts halve molen.  Zo snel mogelijk maakt Jan Koning zelf een schetstekening van hoe die halve molen eruit gaat zien en waarachtig, ze mogen doorgaan met hun werk. Hebben de broers met hun actie de molen van een volledige sloop gered? In ieder geval  staat de gehalveerde Wester in 2015 al  nog immer op het prachtige plekje in de bocht van de dijk bij Driehuizen.

Bron: Cora Bruin - met toestemming geplaatst


RENOVATIE EN VERBOUWING IN 2019

Molen de Wester is in 2019 verkocht en het bouwbedrijf van Engen uit Kockengen is, kort daarna, begonnen met een complete renovatie - zeg maar rustig een bijna herbouw - van deze ‘afgeplatte’ molen.

Naast het renoveren  wordt er ook een aanbouw en dakopbouw gerealiseerd.

De aan- uitbouw staat in schril contrast met de oude molen en wordt volledig in glas uitgevoerd. Ook zal de molen worden voorzien van moderne techniek, w.o. een warmtepomp.

Molen de Wester in 2019

De ‘afgeplatte’ molen in 2019

Foto: Bouwbedrijf van Engen

Ontwerp westermolen Caas architecten

Molen “De Wester" - ná restauratie en de verbouwing 

Foto: Bouwbedrijf van Engen


Voor meer informatie en fotomateriaal:

  1. Bouwbedrijf van Engen
  2. Database verdwenen molens
1.Eilandspolder - Molen De Wester - 1919.2  03 - Zwart Wit - High Res
2.Eilandspolder - Molen De Wester - 1919.2  05 - 04-High Res


Poldermolen "de Wester" van de ca. 2110 ha grote Eilandspolder. 

De molen stond aan de Leyen langs de Oudelandsdijk en Schermerringvaart tussen Driehuizen en West Graftdijk. 

De molen vormde samen met de 16 ringmolens van "de Zuiderring" van de Schermerpolder een eenheid. 

De molen is gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw en bemaalde samen met de molens "de Bul", "de Havik" en "de Knevelaar" de Eilandspolder. 

De molen was tot 1918 in gebruik. In 1919 is het wiekenkruis verwijderd en in de jaren '50 van de vorige eeuw zijn de kap en bovenkant van de molenromp gedemonteerd. Momenteel is het restant van "de Wester" in particulier bezit.


Eilandspolder - Molen De Wester - 1919.2  01 - Orgineel

Originele foto uit 1919 (1) - kort voor het verdwijnen van de wieken

Bovenstaande foto met de molen in kruis (x stand) zonder borden en zeilen is genomen daags voor het verwijderen van het wiekenkruis, dus ergens in 1919

Originele foto uit 1919 (2) - kort voor het verdwijnen van de wieken

🇳🇱    |  Links  |  Downloads  |  Contact   |  Disclaimer  |  Privacy  |  Site Map  |  Auteursrechten | Licentierecht   🇳🇱