>

Korenmolen "De Otter"


IMG_7901Korenmolen de Otter aan de Noordschermerdijk in Oterleek is de opvolger van de grondzeiler met twee koppels stenen die in 1899 afbrandde. De huidige molen is herbouwd met onderdelen van een watermolen die vermoedelijk in polder Geestmerambacht heeft gestaan. Dat die molen bewoond werd, is te zien aan de geschilderde appelbloesems in het interieur.

Bij de herbouw is het achtkant aangepast en smaller gemaakt.

In 1963 is de molen in handen gekomen van de gemeente Oterleek. In 1974 droeg de huidige gemeente Schermer de korenmolen over aan de Stichting Schermer Molens.

Van 1989 tot 2005 was de molen vol in bedrijf geweest. In 2007 is de korenmolen opnieuw in gebruik genomen, samen met een nieuw gebouwde molenschuur. Sindsdien malen medewerkers van de Raphaelstichting er graan onder leiding van een beroepsmolenaar. Ook bakken ze broden en koekjes en verkopen de eigen producten in de molenschuurwinkel.


Meer, specifieke, informatie over deze molen vindt u ook op de pagina van de molendatabase

De afbeelding toont meelmolen de Otter gezien richting het west zuidwesten. De molen werd in 1900 gebouwd, nadat een voorganger in december 1899 was verbrand. Deze voorganger dateerde zeer waarschijnlijk uit 1646. 

De Otter staat aan en ten zuiden van de ringvaart van de Heerhugowaard, ten zuiden van het dorp Oterleek. De Otter heeft tot 1963 op windkracht gemalen, daarna werd het maalbedrijf gestopt en deed de eigenaar de molen over aan de toenmalige gemeente Oterleek.

In 1974 werd de Otter overgedragen aan de Stichting de Schermer Molens, de huidige Schermer Molens Stichting. 

Van 1992 tot 2005 huisvestte de molen het maalbedrijf van Piet Koger. Wanneer Koger het maalbedrijf in 2005 opheft, wordt er enkel nog op vrijwillige basis met de molen gedraaid. 

Op de voorgrond ligt de brug over de ringvaart van de Heerhugowaard.

Schermer Molens - Oterleek - Korenmolen De Otter 3.01 - Orgineel

Originele foto / Bronbestand - Foto: ca 1900 vorige eeuw

1.Schermer Molens - Korenmolen De Otter (5.2)   02 - Bronbestand
2.Schermer Molens - Korenmolen De Otter (5.2)   06 - 05-High Res


Een mooie oude foto van korenmolen "de Otter" bij Oterleek. Links van de molen het oude molenaarshuis en de opslagschuur. Het raam van het oude molenaarshuis heeft dezelfde raamluiken als bij de Schermer molens. Donkergroen geschilderd met een lichtgroene bies. Ook de molen lijkt op deze foto in het lichtgroen geschilderd te zijn. De kleuren op de molen veranderde met de jaren. Wat was er beschikbaar? Niet te veel kosten! Het is en blijft een werktuig.

De originele foto


Hieronder: De Otter > “Nu"

Molen de Otter - WM 3Hzn.nl © Peterheinspictures 2020  001

Bron: Foto’s met toestemming geplaatst >  © peterheinspictures.nl - Zie ook licentievoorwaarden

🇳🇱    |  Links  |  Downloads  |  Contact   |  Disclaimer  |  Privacy  |  Site Map  |  Auteursrechten | Licentierecht   🇳🇱